OHK / INFO
 Startside
 Om oss
 Reglement
 Veibeskrivelse
 Kontakt oss
 Styret
 Rapport fra feltet
 SIKKERHET
 Video fra feltet
 Rabattavtaler
 Innmelding i klubben
 
 Konkurranse
 Flyprogram
 Terminliste
 Stevnerapport
 Resultater
 
 Artikler
 X-Cell Tempest FAI
 Nybegynnertips
 Komme i gang
 Valg av helikopter
 
 Diverse
 Kjøp & Salg
 Bilder
 Linker
 

X-Cell Tempest FAI
Av Lars Henrik Kjølberg

Jeg har lenge kikket etter et helikopter som kan matche eller overgå min Robbe Futura Nova (som jeg er meget fornøyd med) i fly og hovreegenskaper. Novaen er en gammel konstruksjon, og jeg mener at en av de nye maskinene som har kommet på markedet de siste årene bør kunne overgå den i flyegenskaper. Jeg har allerede testet JR Vigor CS, som jeg aldri ble helt fortrolig med til F3C flyging. Men dette er jo veldig individuelt.

X-Cell kom i 2003 med en oppgradering av Fury serien. Disse bruker mye av den samme mekanikken som Fury Expert og Extreme, men har en viktig nyhet. Nemlig et helt nyutviklet rotorhode. Den nye modellen heter Fury Tempest. Den kommer i en 3D versjon og en FAI versjon. Jeg vil omtale FAI versjonen her.

Tempest FAI har som sagt et nytt rotorhode. Dette er utviklet av Cliff Hiatt. Det har justeringsmuligheter i bøtter og spann. Og jeg kan nevne:
Bell/Hiller mixing:
1:0,65-1:0,75-1:0,8-1:0,9
Delta Offset justering:
Positiv 3,3° og 5,3° eller negativ 3,3° og 5,5°.

Det benyttes 120 graders CCPM miksing på swashplata. Rotorhodet er i dreid metall, og ser meget bra ut. X-Cell er kjent for å ha litt juggel-effekt på sine maskiner (mye gull-elokserte deler). Her er alt titanfarget eller sort. Bærre lækkert!
Resten av modellen er hovedsaklig bygget av karbon og metalldeler. Ikke mye plastikk her. Meiene er faktisk laget av titan!
Jeg har valgt en YS 91 motor kontrollert av en GV-1 Governor fra Futaba. På radiosiden bruker jeg JR 8301 servoer på cyclic, og Futaba 601 gyro med 9251 servo til halen. Dette styres av en JR 3810ADT radio.

Byggingen
Jeg var litt overrasket over at det ikke fulgte noen byggebeskrivelse med settet. Ikke en eneste tegning heller...
Men nederst i esken lå det en Cd med noen PDF filer. Litt skuffende å måtte printe ut manualen selv når man har betalt over 10.000 kroner for et byggesett. Manualen kom i to deler. En med tekst og en med bilder/illustrasjoner.

Rotorhode

Byggingen starter med rotorhodet. Dette er enkelt å sette sammen. Det eneste problemet jeg fikk her, var bell/hillerarmene som ikke ville rotere fritt etter montering. Dette var pga en ultratynn skive som sitter mellom armen og "seesaw" enheten. En litt tykkere skive fikset dette problemet.
Jeg kommer tilbake til delta offset og Bell/Hiller mixing litt senere.

Ramma

Videre går jobben over til ramma. Her må man holde tunga rett i munnen pga den litt rotete tegningen. Det er mange bolter med forskjellige dimensjoner som skal treffe riktig hull i ramma.
Man bygger først opp den venstre rammehalvdelen med kulelagre til rotorakslingen distansestykker, radio-tray etc.
Installasjonen av drev og rotoraksling var litt klønete, og man må prøve med forskjellige shims for å finne riktig "gearmesh". Istedenfor en vanlig "Jesusbolt" øverst og nederst på rotorakslingen, bruker X-Cell en pinne som sikres av en settskrue.
Til slutt monterer man høyre rammehalvdel, diverse bellcranker, understell, clutch, pinion-drev og rammedoblere rundt clutch/startsystemet. Det er mye skruer, ikke alle er like, så se nøye på tegningen når du monterer.

Motor

Motor og vifte er neste trinn, og det er nå på tide å finne ut om du vil ha en throttle-governor installert. Noe jeg anbefaler. En Futaba GV-1 gjør jobben bra og kan anskaffes for priser rett over tusenlappen hos de fleste utenlandske nettbutikker. Selv betalte jeg USD125. Det blir 1120 kroner inkl moms.
Få tak i en god balanserer, og installer magneten på den letteste siden av vifta. Jeg gjorde dette, og det var minimalt med forskjell etter magneten var på plass.
Den var et hæl... å klokke opp vifta på motorakslingen. Jeg satt i godt over en time, og ga opp da jeg fikk den på ca 5 hundredeler. Før det, slet jeg med opptil 12 hundredeler kast! I ettertid har jeg lært at det lønner seg å ha en liten gummihammer som man kan slå litt på vifta med for å sette den riktig på plass.
Når vifta er klokket opp, installerer man clutch, pinion og start shaft. Dette kommer som en del. X-Cell helikoptre er beregnet for starterforlengere med enveislager i tuppen. Derfor følger det ikke med 6mm starter adapter. Jeg kjøpte en beregnet for Raptor serien. Denne bør festes med grønn loctite.
Bruk tid på å få gearmesh riktig mellom pinion og hoveddrev. Jeg brukte et lite stykke papir (vanlig kopipapir) mellom drevene, og presset sammen. Tilslutt monterer man siste del av ramma rundt clutchen.
Montering av motor, og viftehus er forholdsvis enkelt.

Washout og swashplate
Etter montering av tank, er det klart for swashplate, og washout assembly. Dette er rimelig enkelt, men jeg anbefaler at man venter med å montere washout assebly og rotorhode på rotorakslingen. Dette fordi man bør måle vandringen på swashplata med en swash-plate alignment tool etter montering av radioutstyr.

Halen

Halerotoren og halegirboksen er neste på lista. Ved montering av halegirboksen, lønner det seg å bruke god tid på å få gearmesh så riktig som mulig. Her har man en shim som kan hjelpe til. Jeg endte opp med å bruke denne shim’en.
Resten av halemonteringen er relativt enkel. Jeg støtte imidlertid på et lite problem. Det fulgte med 2 o-ringer til lageret på torque-tuben. Men på dette lageret sto det allerede to o-ringer montert. Det tok litt tid før jeg skjønte at o-ringene som ikke var montert simpelt hen var overflødige.
Da er byggejobben så godt som over, og det gjenstår å montere inn radioutstyr.

Radioinstallering
En CCPM maskin stiller høye krav til servoenes nøyaktighet. Dette fordi servoene samarbeider ved alle rorutslag og kollektiv pitch. Den minste unøyaktighet vil gi utslag i flyegenskapene. Ingen standardservoer her med andre ord. Ryktene sier at JR DS-8301 eller Futaba 9252 er blant de beste valgene.
Det ligger vedlagt en servohorn-mal som kan benyttes på både JR og Futaba servoer. Disse brukes til å sette cyclic servoene i riktig nullstilling. Man bruker store servohorn for JR (disse følger normalt ikke med servoene), og de store hjulene på Futaba servoene. Servoinstallasjonen gikk lett, og var mye bedre beskrevet enn på Vigor CS.
Jeg endte opp med å bruke litt subtrim på to av servoene, og resultatet ble veldig lite interaction når man gir kollektiv pitch. Bra!
Det lønner seg å bruke en swash-plate alignment tool for å sikre at swashplata står vannrett i senter, og i ytterpunktene. Du kan lese mer om dette verktøyet i forrige utgave av MI.
Etter at man er ferdig med å stille inn alle servoene, monteres servostøttene. Disse er helt geniale, og eliminerer behovet for en push/pull konfigurasjon.
Oppsett av rotorhode
Som nevnt tidligere er det mange justeringsmuligheter på det nye rotorhodet til X-Cell. Etter diverse anbefalinger valgte jeg å starte med 3,3 negativ delta og 1:0,9 Bell/Hiller mix. Jeg er ikke rette mann til å forklare hvordan dette fungerer, men du finner mye stoff om dette på www.runryder.com.

Flyegenskaper
Jeg har nå flydd Tempesten 9 turer, og jeg liker det jeg ser.
I hover er Tempesten helt nydelig. Selv under vanskelige vindforhold oppfører den seg meget bra. Med originalpadlerne er den silkemyk og forutsigbar.
Med de originale padlerne uten vekter er den meget stabil i ”fast forward flight”. Rollrate var på grensen til å være for treg, så jeg skrudde opp turtallet til 1900 rpm på rotorhodet. Det hjalp marginalt, men den er absolutt flybar til FAI. Dette er på ingen måte en 3D modell, så det er bra nok. I likhet med Vigor CS, har Tempesten en liten tendens til å syette nesa nedover i roll. Spesielt hvis man tar flere roll etter hverandre. Denne tendensen blir sterkere jo høyere hastighet helikopteret har. Dette kan selvsagt mixes ut i radioen, så det er ingen big deal.
Jeg tror nok at Novaen min har møtt sin overmann både i hover og i FFF. Det skal sies at jeg flyr med et litt kjappere oppsett på Novaen, så med litt tyngre padlere kunne nok den blitt like bra i FFF. Men i hover vil den ikke ha sjangs…
At jeg har så mye bra å si om Tempesten etter kun 9 turer i lufta lover godt.
YS motoren ser ut til å fungere bra. Den er ikke på langt nær innkjørt, men det kommer seg. Det er ikke tegn til at den blir magrere på slutten av tanken, en stor fordel i forhold til OS.
Foreløpig er OS motoren i Novaen mye sprekere, men også denne brukte litt tid på å komme til sin rett. YS motoren er silkemyk i forhold til OS 91 C-Spec. Jeg har bestilt pumpe til OS, så det blir spennende å se da. Men ut av esken er nok YS 91 en bedre motor.

Oppdatering 22.03.04
Har hatt Tempesten i noen måneder nå, og jeg er meget fornøyd. Det tok litt tid å venne seg til den, da den er helt annerledes enn både Futura Nova og Vigor CS. YS motoren har kommet seg, og har krefter i massevis. Den er litt vrien å få til å gå skikkelig i hover, men det kan være pga det kalde været.
Det som mangler nå er å få lakkert canopyen. Har lånt Sondres gamle canopy til nå (takk Sondre), men det er vel på tide å få sin egen. Det er utrolig fristende å bestille fra Arizona Heli som Sondre har gjort.

Oppdatering 16.02.05
Falt for fristelsen, og kjøpte en canopy fra Arizona Heli. Den er utrolig stilig, bortsett fra at det er jo ingen Extreme jeg har :-| 
Jada, jeg har sørget for at neste canopy fra Arizona blir en del billigere...

 

Oslo Helikopterklubb 
  • louis vuitton norge