OHK / INFO
 Startside
 Om oss
 Reglement
 Veibeskrivelse
 Kontakt oss
 Styret
 Rapport fra feltet
 SIKKERHET
 Video fra feltet
 Rabattavtaler
 Innmelding i klubben
 
 Konkurranse
 Flyprogram
 Terminliste
 Stevnerapport
 Resultater
 
 Artikler
 X-Cell Tempest FAI
 Nybegynnertips
 Komme i gang
 Valg av helikopter
 
 Diverse
 Kjøp & Salg
 Bilder
 Linker
 

Komme i gang
Av Frode Ander, redigert av Lars Henrik Kjølberg

Det å starte med radiostyrt helikopter kan virke som en tøff oppgave, noe det også på mange måter er. I de siste årene har mye skjedd på utsyrsfronten som gjør livet som nybegynner litt enklere. Jeg tenker først og fremst på at computerradioer, gyro, simulatorer, etc. har kommet ned på et prisnivå som de fleste har råd til. Det har også blitt utviklet gode simulatorer for PC. Disse er til stor hjelp, og vil helt sikkert betale seg selv og mer til i form av sparte penger på reparasjoner.

Hva er det så som er så fasinerende med helikopter?
Det som gjør at jeg stadig kommer tilbake til dette er kombinasjonen mellom teknikk og flyging. Jeg liker å pusle med mekanikk. Et moderne helikopter er et relativt komplisert stykke maskineri, og jeg har stor glede av både bygging og vedlikehold. Dette kombinert med flygingen gjør dette til "min" hobby. Selv om det å fly et helikopter kanskje er noe av det vanskeligste inn R/C er det slett ikke umulig. Jeg har sett "nybegynnere" hovre flott på egenhånd etter en fire - fem dagers hjelp. Det er til stor hjelp dersom du har noen til å hjelpe deg med justering av helikopter og radio. Dersom det ikke er andre i nærheten av deg burde i alle fall butikken hvor utstyret er kjøpt være behjelpelig.

Hva er det du så trenger for å komme i gang?.
Her er utvalget stort og mulighetene mange. Fortsatt er det en del som starter med R/C som ikke fullfører, dette betyr at det er ganske lett å få tak i brukt utstyr. Dersom du kjøper brukt bør du gå igjennom utstyret med finkam. Jeg starter med en liten liste over ting som inngår i et fullstendig utstyr.

Helikopter.
Her er det nær sagt fritt valg. Fra 3.000,00 til 30.000,00. Det finnes spesielle nybegynner modeller som er enkle både å bygge og fly. Ulempen med rene begynnermodeller er at du ganske snart vil ønske noe mer fres og fart. Fordelen er pris både i innkjøp og deler. En annen viktig forskjell på helikopter er størrelse. De vanligste størrelsene er .32, .50, .60 og .90 Disse tallene henviser til størrelse på motor i kubikk tommer. En stor del av alle helikopter som selges i Norge er .30 size. Disse er rimelige, lette å fly og lette å frakte. Et viktig moment å ta med i betraktning er hvilke type helikopter andre i området flyr, det er alltid lette å få hjelp med et helikopter som er kjent.


Motor.
Her er valget litt enklere. Som regel er det en spesiell motor som anbefales til de enkelte helikopter. De fleste bruker OS motorer i helikopter.
Disse er lette å ha med å gjøre, forholdsvis rimelige og det er lett å få tak i deler.
En motor vil koste fra ca 1.000,00 til 3.000,00.

Radio.
Ikke spar på kronene til radio. Kjøp den beste radioen du har råd til. Du må ha minst fem, helst seks kanaler. Disse kanalene brukes til: Motor, pitch, høyre/venstre, framover/bakover og halerotor. I tillegg kan du bruke en sjette kanal for å kontrollere gyrofølsomhet. Mer om det senere. En helikopterradio har også innebygget en del funksjoner som gjør helikopterflygingen enklere. En vanlig flyradio mangler disse. En god helikopterradio koster fra 5.000,00 til 17.000,00

Servoer.
Ofte følger det med servoer når du kjøper radio. Disse er kanskje ikke av beste kvalitet, men vil fungere greit. Dyrere servoer har gjerne kulelager og er sterkere og raskere. En god helikopterservo koster fra 400,00 til 1.300,00.

Gyro.
Gyro må du ha. En gyro vil hjelpe deg med å holde halen på helikopteret i ro under flyging. Gyroen vil detektere rotasjon og gi korreksjon ved hjelp av utslag på halerotor. Det finnes mange gyroer i ulike prisklasser, de rimeligste som jeg vil anbefale har en pris på ca 1.500,00. Futaba GY-401 med 9253 eller 9254 servo er et sikkert valg.


Simulator.

Jeg vil på det sterkeste anbefale en R/C simulator for PC. Ved å trene seriøst med simulator i et par uker kan jeg nesten garantere at du klarer å hovre et helikopter på første forsøk. Det finnes flere ulike simulatorer, den som er ansett som den beste heter Realflight G2. RF G2 kommer med et grensesnitt mot din egen radio. Dette gjør treningen mer realistisk, og du kan "teste" ut settinger på radioen vha simulatoren. Jeg har personlig hatt mye gled og hjelp av simulator. Oppdatering: Det har nå kommet ut en ny versjon, Realflight G3, som er betraktelig bedre enn G2.

Til slutt er del en del småting du må ha.
Batteri til gløding og starting, starter (dersom du ikke har snorstart), fuel og helst en "fieldbox", kasse til å ha startutstyret i. Det er alltids mye rart man drar rundt på, en fieldbox gjør livet lettere.

Bygging.
Det å bygge et helikopter er egentlig ganske enkelt. Du trenger en del verktøy som unbrakonøkler i 1,5 - 2 - 2,5 - 3 millimeter, et par fastnøkler eller piper i 5,5 og 7 millimeter, noen gode skrutrekkere, epoxylim, lynlim og skruelåsing (locktite). Andre remedier som er kjekt å ha er et avbalanseringsverktøy for rotorblader. Det er viktig at alt som går rundt er avbalansert. Vibrasjoner er helikopterets verste fiende. Så er det bare å følge rettledningen. Er du usikker på noe er det bedre å spørre f. eks i butikken eller legge ut en melding på Internett, enn å gjette seg fram til feil løsninger. Dersom du ikke ønsker å bygge kan du kjøpe ferdig sammensatte helikopter eller få noen til å bygge for deg.

Justering / oppsett.
Her er det mange som feiler. Det hjelper lite med dyrt helikopter og avansert radio dersom oppsettet er feil. Det er lurt å bruke et par timer ekstra på dette. Gå nøye igjennom alle linker og overføringer. Dersom alt er satt opp korrekt vil sjansene for en vellykket debut som pilot være stor.
La alltid en erfaren pilot se over og teste helikopteret ditt før du prøver deg. Det er veldig viktig hvis du ønsker å fortsette med denne hobbyen uten at det koster for mye penger og frustrasjon.

Dersom du ønsker mer informasjon om R/C helikopter vil du finne utrolig mye info. på Internet. Du finner noen linker på en av de andre sidene her. I tillegg vil jeg nevne spesielt http://www.runryder.com/.
Dette er en Internett diskusjonsside med mange tusen helikopter entusiaster fra hele verden. Det er nesten ikke den ting du ikke kan få svar på her.

Oslo Helikopterklubb 
  • louis vuitton norge