OHK / INFO
 Startside
 Om oss
 Reglement
 Veibeskrivelse
 Kontakt oss
 Styret
 Rapport fra feltet
 SIKKERHET
 Video fra feltet
 Rabattavtaler
 Innmelding i klubben
 
 Konkurranse
 Flyprogram
 Terminliste
 Stevnerapport
 Resultater
 
 Artikler
 X-Cell Tempest FAI
 Nybegynnertips
 Komme i gang
 Valg av helikopter
 
 Diverse
 Kjøp & Salg
 Bilder
 Linker
 

Valg av helikopter
Av Jostein Pettersen

Innledning
Oslo helikopterklubb får ofte spørsmål om hvilket helikopter man bør kjøpe. Dette spørsmålet kan være vanskelig for en nybegynner som bare har forhandlere å stole på. Å lese tester i helikopterblader er også mulig, men det er veldig sjelden det gjøres sammenlikninger mellom ulike helikoptre, og det er dessverre også sjelden de er så negative som de burde være når løsninger er dårlige. Disse bladene må være på godfot med produsentene for å få testobjekter senere, og testene blir dermed ikke helt til å stole på alltid.

Vi i Oslo Helikopterklubb, derimot, trenger ikke være på godfot med noen produsenter og kan si hva vi vil. Det skal jeg gjøre i denne artikkelen, men jeg gjør oppmerksom på at det er min personlige mening som kommer frem, basert på hva jeg har sett på feltet. Konsultér også med andre på nettet og spør andre personer, så er du sikret et godt valg. Et bra nettsted å sjekke er http://www.runryder.com/

Hvilken størrelse?
Så å si alle nybegynnere starter med et 30-size helikopter.
Se tabell under for pros and cons.

 
Hva skal man så konkludere med etter å ha lest denne tabellen? Jo: Dersom innkjøpspris ikke er så viktig, så kan du godt kjøpe et 60-size med en gang. Pass på å få et med billige deler. Et 50-size er et godt valg, der man kan starte med billige servoer og standard potte, og oppgradere servoer og eksosanlegg etterhvert som man blir flinkere. 30-size er mest popuært å starte med, og det er det beste valget dersom man har knapt med penger (eller en kone som leser kontoutskriften din) eller er usikker på om man kommer til å fortsette med denne hobbyen. Pass også her på å få en med tilgjengelige og billige deler.

 

Hvilket merke?
Siden 30-size er mest brukt av nybegynnere legger jeg mest vekt på de. Min personlige mening er denne:

Raptor fra TunderTigre har veldig mange positive sider, og mitt førstevalg. Den er billig og har billige deler. De er også lette å få tak i, i alle fall i Oslo-området, der de forhandles av SmallSize. De går som regel ikke i stykker heller, og kan til og med brukes til såkalt 3D-flygning etterhver (d.v.s. opp-ned-flygning, med mer). Standardbladene i tre er greie, men ikke helt topp. Raptoren autoroterer også bra, i alle fall med glassfiberblader. De kan fås med eller uten motor, og jeg anbefaler å ikke bruke TunderTigre-motoren som kan følge med, men kjøpe en OS32. Det er noen som får TT-motorene til å gå greit, men OS er et mer sikkert valg (men også dyrere).

Hirobo er også et bra valg. Hirobo lager et helikopter som heter Sceadu 30. Denne har fått mye bra kritikker, men takket være høye delepriser fra Norwegian Modellers, er ikke dette et veldig bra førstevalg. Cyberheli i Hong Kong fører også deler til Hirobo, så dette kan være et alternativ.

Nexus fra Kyosho er etter min mening noe dritt. Dette var mitt første helikopter og jeg har nesten bare dårlige minner fra det. Jeg krasjet det flere ganger p.g.a. mekanisk feil, og siste gangen eksploderte det etter at en del i startermekanismen knakk i luften og gikk inn i rotoren. Jeg brukte også masse penger på clutcher i løpet av Nexus'ens korte og triste liv. Muligens har Kyosho skjerpet seg noe siden den gang, men jeg er ikke sikker.... Delene er forholdsvis dyre også.

Caliber 30 fra Kyosho er mye bedre enn Nexus. Det ser ut som om det er tatt ut fra en Star Trek film, men de jeg har snakket med er stort sett fornøyd med flyegenskapene.

Dette er de vanligste 30-size helikopterne i Oslo Helikopterklubb. Det fins mange andre også som sikkert er bra og dårlige, men det kan jeg ikke nok om til å ha en mening.

Av 50-size heli, kan jeg anbefale Hirobo Sceadu og Raptor 50. Det er mange som flyr med Raptor 50, og det er et helt OK helikopter. Nesten like greit å hoppe rett på en R50 enn å kjøpe 30 versjonen, da de bruker mye av de samme billige delene. Smallsize her veldig gode priser på Raptor deler.

Av 60/90-size helikoptre fins det så mange valg i både prisklasse og prestanda. Vi i styret har god erfaring med Vigor CS fra JR, X-Cell Tempest fra Miniature Aircraft, Raptor 60 fra Thunder Tiger og Futura serien fra Robbe. Alle disse kan anbefales.

Nytt eller brukt?
Som et generelt råd vil jeg si at det er bedre å spare penger ved å kjøpe brukt helikopter/utstyr enn ved å kjøpe det billigste av alt nytt. Man kan gjøre gode kjøp (se vår kjøp/salgsside). Det er mange som starter med denne hobbyen og gir opp etter en kort stund. Det er heller ikke så farlig om helikopteret har krasjet. Det fine med helikoptre er at det bare er å kjøpe de delene som gikk i stykker, så er det like bra som før krasjen. Det er best om man får sett helikopteret i aksjon før man kjøper det, for å forvisse seg om at det ikke er noen vibrasjoner. Hvis ikke kan man få seg en liten overraskelse når man prøver det for første gang. Dersom helikopteret er lite brukt er det vanligvis lite å frykte, for vibrasjoner er normalt ikke så dyre å reparere.
Det er verre dersom helikopteret er utslitt, dvs. lagre er dårlige, rammer begynner å sprekke, det er slark i alle overføringsledd etc. Dette må man sjekke nøye før man kjøper et helikopter brukt. Merk at helikopteret godt kan være tilnærmet vibrasjonsfritt, men likevel veldig slitt. Hør etter ulyder dersom du har mulighet til å se det i aksjon og sjekk hvor mye slark det er i overføringsledd.

Lykke til.

Oslo Helikopterklubb 
  • louis vuitton norge